11.02.2010

gabriel gura de aur

Rosia Montana
Numele este de luat de la toponimul dacic alburnus si de la adjectivul roman maior devenind Alburnus Maior si in prezent Rosia Montana. Ca fapt divers, valoarea rezervelor de aur de la Rosia Montana, la cotatia din 18 decembrie 2009 de la bursa londoneza, era cuprinsă între 9,88- 11,85 miliarde de dolari.

Mostenire
Mina opereaza de zeci de ani, fara sa fi elaborat vreodata un raport de evaluare a impactului asupra mediului, fara monitorizare si cu foarte putine retehnologizari. Locurile de munca si salariile oferite i-au fortat pe multi dintre locuitorii zonei sa traiasca de azi pe maine. Bogatia Rosiei Montane nu se resimte in nivelul de trai al locuitorilor, care nu dispun de apa curenta in case si se incalzesc la sobe cu lemne. Modul in care aurul dispare in mainile altora, de la conducatorii Imperiului Roman si pana la elitele corupte ale Romaniei din era comunista, este ilustrat de un citat celebru: Muntii nostri aur poarta, noi cersim din poarta-n poarta.
( Curand, va fi valabila doar ultima parte…)

Bine de stiut...
Pretul aurului este mult mai mare decat cel afisat la cumpararea unei bijuterii, deoarece ascude costuri sociale si de mediu greu de imaginat, ce ranesc iremediabil mediul inconjurator. Altfel spus la cumpararea unui inel (de aprox 2 gr.aur) trebuie sa stii ca simultan achizitionezi 20 de tone de deseuri miniere si o sticla cu cianura de 1 litru.
Cianura este un solvent puternic pentru metalele grele precum mercur, cadmiu si crom care in urma tratarii minereului ajung in spatii deschise. Cianura, una dintre cele mai periculoase otravuri, este acceptata in mediul inconjurator si in comunitatile in care traim pentru a extrage aur, care in proportie de 80% la nivel global are ca destinatie industria bijuteriilor. Acceptam sa ne expunem benevol unui pericol imens pentru sanatatea umana pentru stralucirea unor accesorii?

  • In Romania, cianura a fost folosita de trei companii miniere: Transgold (Baia Mare), Minvest Deva (Baia de Aries) si Remin (E.M. Baia Borsa, U.P. Sasar). Toate aceste companii s-au inchis. Insa goana dupa aur continua...

    Sfinte Gabriele, sfinte fara de moarte , miluieste-ne pe noi…
    Cu sufletul vandut si privirea pierduta… spre cantitate de aur ce va fi extrasa de la Rosia Montana, aproximativ 250 - 300 de tone aur. E mult, e putin? Jefuti cu zimbetul pe buze si cu intentii bune...
    Proiectul exploatarii auro-argintifere de la Rosia Montana este unul extrem de controversat, în primul rand din cauza implicatiilor pe care le-ar putea avea asupra mediului utilizarea cianurii. Exploatarea se va întinde pe 16 ani, asadar beneficiile totale se ridică la 250 de milioane de dolari anual. Daca valoarea dividendelor ce urmeaza să le încaseze statul este incerta, redeventele promise pentru cei 16 ani de exploatare ar fi de 299 de milioane de dolari.
    Licenta a fost acordata pentru 20 de ani, cu dreptul de prelungire pentru perioade succesive de cate cinci ani. Gabriel Resources, sfantul miluitor, este o companie miniera cu sediul în Canada listata la bursa din Toronto, care pană în prezent a investit în Romania peste 350 de milioane de dolari prin Rosia Montana Gold Corporation pentru dezvoltarea proiectului minier. A facut-o de dragul nostru, din prietenie, de dragul naturii. In acest gest maret, statul este minoritar în afacere...cu doar 19,3% din proiect.

    Totusi, cica
    Proiectul Rosia Montana promoveaza interesele economice ale Romaniei... In total, Proiectul RoSia MontanA aduce RomAniei 4 miliarde de dolari, din care 1,8 miliarde de dolari vor intra la bugetul de stat, sub forma de dividende, taxe, redevenţe miniere şi impozite, iar alte 2,2 miliarde de dolari vor fi direcţionate catre furnizori romani si se vor transforma in multe jeep-ane, viloace si luis vitoane pe manutze fine cumparate de Aurei pt. a lor Aure.

    De tinut minte:
    Aurul pleaca din tara, asa e contractul., sau daca vrem si noi, il CUMPARAM.
    Actiunile firmei, daca nu se gaseste aur cit anunta firma – sint garatate de statul roman, adica strainii care au cumparat actiuni vor fi despagubiti de noi. Din banii nostri. Adica oricum o dam pierdem, dar putem pierde si sanatate, nu doar bani,pentru ca:
    Exploatarea se face cu cianuri, pentru ca nu sint filoane de aur, ci firimituri.
    Cand se termina lucrarile de exploatare, in locul muntelui, va ramane un urias lac plin cu cianuri. Ideal sa ne spalam cu ele pe cap!
    In galeriile de la Rosia Montana mai sunt arhive romane, pentru ca nimeni nu a mai avut bani de cercetari arheologice, dar asta nu conteaza...

    O melodie care parca capata sens nou...

  • Un comentariu:

    Scrisul nu doar comunica idei. Le genereaza...