05.04.2009

flower power



Cu-o floare nu se face primavara! Flower power? unde esti? Saptamaniile acestea au plecat din sere mii de flori...Minunate, colorate, vesele, gata sa procure placere celor ce-au ochi sa le vada! Din pacate, soarele nu are putere sa incalzeasca decat vreo doua-trei ore, si asta daca are norocul sa nu fie acoperit de nori; in restul zilei e inca destul de frig! Hainele mele subtirele mai au de asteptat pana sa le scot la plimbare! Asteptarea nu e punctul meu forte. Si imi e tare dor...nu mai am rabdare s-astept! Zilele acestea am muncit si eu ca tot omu', si mai greu si mai usor, si mai mult si mai putin, si mai bine si mai rau; in tot acest timp ma gandeam la munca. Ca si concept, scop si de ce nu, finalitatea ei. Despre munca exista ,,n’’ opinii, cati oameni, atatea pareri; fiecare cultura a emanat sloganuri si proverbe uneori chiar hazli, alteori revoltatoare si rareori conform realitatii. Spre exemplu: "Arbeit macht frei" proverb german care-si are originea in fenomenologia spiritului a lui Hegel si se refera la faptul ca sclavul se elibereaza prin munca, devenind stapanul naturii si liber de ea. Este parte a conceptului eticii protestante a muncii. Revoltator contextul in care aparea si neconforma realitatii. Iata si unul hazliu, si de cele mai multe ori conform realitatii:,,Cine-i harnic si munceste, ori e prost, ori nu gandeste!" Sau ,,Munca innobileaza pe om!"-un proverb pe care-l consider paradoxal, si tocmai de aceea am sa-i dau importanta.Cert e ca nu voi pleda pentru lene...Este lipsit de etica sa traiesti pe spinarea altora. Incerc doar sa inteleg, cum e cu innobilarea! Realitatea e ca uneori de prea mult nobilism, apar bataturi, workalholism-ul, neglijarea propriei persoane, neglijarea celor din jur: prieteni, familie, oameni dragi si foarte dragi. Sincer, cum consideri munca ce-o faci? Ai viata in afara de munca? Merita sa ne ghidam viata dupa un celebru citat din Shakespeare, conform caruia "munca facuta cu placere te izbaveste de truda ei"? Exista pareri si pareri:- spre ex. unii afirma ca munca ce-o faci trebuie neaparat sa-ti placa, altfel really bad choice and not a very easy life ...Dar nu orice om care munceste are bani. Si nu orice om cu bani munceste.
Extinzand acest rationament, nu orice om care munceste o viata intreaga este nobil, si nu orice nobil a lucrat o viata intreaga. Poate ca acest proverb sa fie valabil doar in cazul meseriasilor ...croitori,cizmari ,tamplari, zugravi, ingineri, doctori samd. Ideal ar fi sa muncesti ceva cu pasiune, si sa-ti vina banii bonus la placere!Un deziderat. Adevarul e ca trebuie banii insa trist e ca banii si pasiunea nu se prea imbina. Cand intervin banii, ceea ce faceai din pasiune ajunge sa fie distrus de setea dupa ei. Bine, nu intotdeana, dar se poate intampla usor. Nu degeaba se tot zice ca "banii's ochiu' dracului", dap... un echilibru fragil...orice munca ai face, daca o faci la nivel de excelenta, sunt sanse de innobilare. Pe de alta parte, excelenta nu se atinge fara pasiunea pentru ceea ce faci.Oricum, sunt multi "innobilati artificial" dupa criterii care nu necesita prea multa gandire. Sefi, manageri inculti, si de neam prost, dar cu seva!Doar ca la romani, avem un obicei prost:-noi dam pasa...tot noi dam si golul...si ce e mai absurd e ca tot noi ne si arbitram. Suntem formatati sa stim de toate si nimic. Stim si webdesign si marketing, si sales, si meserii muliple; practic am '' omorat ''serviciile ...
Mai stim sa facem si texte, sa tinem predici despre etica, deontologie. Bla-Bla-uri. Dar nu stim de fapt nici unul din lucrurile astea sa le facem pana la capat profesional. Nemtii de ex. admira oarecum aceste abilitati ale noastre, insa, pana una alta, noi venim sa muncim la ei, nu ei la noi...Paradox > Omul face banu' sau banu' face omu'? Interdependenta dintre ele conduce spre o realitate incontestabila: - banu' le da pe toate! * vezi facturile de pe frigider care asteapta banu'... Totusi, unii considera ca gandirea innobileaza omul, nu munca! In ciuda a tot ceea ce se spune, un lucru e clar: munca, e buna si la altceva: te fereste de traume, de ganduri aiurea, groaza de nenorociriile prezente sau iminente ale planetei si ale omenirii. Iar atunci cand ma cufund intr-o munca ce ma pasioneaza, uit de toate astea, iar viata pe care nu apuc sa o traiesc mi se pare o minunatie interzisa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Scrisul nu doar comunica idei. Le genereaza...