16.03.2008

Controversa Paştelui

O r i g i n i

Pastele-Pèsah în greceste, cuvânt ebraic transcris Pascha. A trecut mai apoi în vocabularul creştin pentru că patimile, moartea si invierea Domnului au coincis cu Paştile evreilor din anul 33 en; Potrivit Bibliei, Isus a murit in ziua a 14 a lunii nissan din calendarul iudaic (lunar-solar).Corespondentele dintre acesta si calendarul gregorian sunt variabile.

Astfel, ziua de 14 Nissan nu cade in aceeasi zi in calendarul gregorian de la un an la altul. Evreii numeau Pascha sau sărbătoarea azimilor sărbătoarea lor anuală în amintirea trecerii prin Marea Roşie şi a eliberării lor din robia Egiptului şi coincidea cu prima lună plină de după echinocţiul de primăvară ( adica 14 nissan).

  1. Poate va intrebati de ce variaza anual data Pastelor? Data Pastelor crestine depinde deci de doua fenomene naturale (astronomice), dintre care unul cu data fixa, legat de miscarea aparenta a soarelui pe bolta cereasca (echinoctiul de primavara, care cade intotdeauna la 21 martie), iar altul cu data variabila, legat de miscarea de rotatie a lunii in jurul pamantului. - Luna calatoreste mai incet decat miscarea aparenta a soarelui – cu aproximativ 48 de minure pe zi. La ‎inceputul lunii selenare, luna apune in directia vest la scurt timp dupa apusul de soare, apoi in fiecare ‎zi cu aproximativ 40 – 45 de minute mai tarziu. Ea continua sa intarzie din ce in ce mai mult fata de ‎soare, (fiecare luna selenara fiind de 29-1/2 zile), pana cand, la sfarsitul a 12 luni, anul selenar este cu ‎‎11 zile mai scurt decat anul solar, pierzandu-se cate o luna la fiecare 3 ani. ‎Din aceasta cauza apare o situatie speciala pentru calendarul religios. Pastele oriental si occidental. Biserica Romana si Biserica Ortodoxa au fixat fiecare separat data pentru Paste. Pentru occidentali (catolici si protestanti) Pastele are loc în prima Duminica dupa "luna plina" care semnifica prima zi de primavara. Primavara începe oficial la 21 Martie, data pe care biserica o prezinta ca referinta. În realitate, primavara începe în ziua echinoctiului. Aceasta din urma face ca data Pastilor sa varieze in fiecare an, caci luna plina pascala apare pe cer in unii ani mai aproape de echinoctiu, in altii mai departe de el.Data Pastilor poate varia intr-un interval de 35 de zile, intre 22 martie si 25 aprilie. Din pricina echinoctiului de primavara, care nu era fixat pretutindeni la aceeasi data, si din pricina imperfectiunilor umane legate de calculul astronomic al vechiului calendar iulian, nici dupa Sinodul din Niceea n-au incetat deosebirile intre diferitele regiuni ale lumii crestine, in ceea ce priveste data serbarii Pastilor.
    Marea majoritate a laicilor, considera craciunul drept cea mai importantă sărbătoare creştină, totusi, din punct de vedere teologic, Paştele este cea mai proeminentă sarbatoare deoarece comemorează moartea lui Isus. In evanghelia dupa Ioan 15:13 Isus Cristos a spus ca dovada cea mai mare de iubire din partea unui om este sa-si dea viata pentru prietenii sai.La scurt timp dupa ce a rostit aceste cuvinte, a murit. Crestinii catolici si majoritatea celor protestanti sarbatoresc Pastele conform calendarului gregorian, iar cei ortodocsi conform calendarului iulian. Spre exemplu, si anul acesta crestinii vor serbatorii Pastele Domnului de doua ori (catolici pe 23 martie, ortodocsi pe 23 aprilie). Primii Creştini au ţinut Paştele Evreiesc, instituit de Dumnezeu cu secole mai înainte în timpul Exodului (Exodul 12:13-14; Leviticul 23:5).Isus Hristos personal a observat, si respectat această sărbătoare (Matei 26:17-18) şi i-a dat un înţeles mai clar sub Noul Legământ cu instituirea de către El a simbolurilor pâinii şi vinului (versetele 26-29). ( daca doriti mai multe info. va ofer cu placere! )
    El este Mielul lui Dumnezeu oferit ca adevărat sacrificiu de Paşti pentru păcatele lumii (Ioan 1:29; 1 Corinteni 5:7). Isus le-a spus discipolilor Săi să continue această celebrare în amintirea Lui şi a morţii Sale (1 Corinteni 11:23-26). EL A DAT INSTRUCTIUNI CLARE DESPRE CUM SI CAND SA FIE CONTINUATA ACEASTA COMEMORARE. În curând, totuşi, au început să se facă presiuni pentru înlocuirea Paştelui Evreiesc cu alte obiceiuri populare dar nebiblice. Această mişcare a fost subiectul multor dezbateri în următoarele trei secole. Enciclopedia Britanică scrie: „Primii Creştini au celebrat Paştele Domnului în acelaşi timp cu Evreii, în timpul nopţii primei luni pline, în prima lună a primăverii (14 –15 Nisan). Pe la mijlocul secolului al doilea, cele mai multe biserici au transferat această sărbătoare în prima Duminică după sărbătoarea evreiască. Dar unele biserici din Asia Mică nu au renunţat la vechile tradiţii, lucru pentru care au fost denunţate ca fiind „iudaice" (Eusebiu, Istoria Eclesiastică Cartea V, capitol 23-25). Primul Consiliu Ecumenical din Nicea în 325 A.D. a decretat că toate bisericile să observe sărbătoarea împreună într-o Duminică" (Ediţia 15, Macropaedia, vol. IV, pp. 604-605, „Anul Bisericesc"). „După lungi şi aprigi controverse asupra datei (care este guvernată de calendarul lunar), data pentru Paşti a fost stabilită de Consiliul din Nicea în 325 A.D. ca să fie prima Duminică după luna plină care urmează echinoxul de primăvară. Paştele a devenit centrul unei structuri liturgice fixe de date şi festivaluri în anul bisericesc" (ibid., p. 409, „Creştinismul"). Considerând că lumea este liberă să-şi aleagă propriile lor date calendaristice şi obiceiuri de rugăciune ei au continuat ca treptat să înlocuiască Paştele poruncit de Biblie cu o sărbătoare Pascala de creaţie omenească.

* Potrivit observatorului astronomic, primăvara in Romania începe luni 21 martie la ora 20 şi 26 de minute, odată cu echinocţiul de primăvară. Acesta marchează începutul primăverii astronomice ce durează 92,75 zile .Prima luna plida dupa echinochtiu de primavara a anului 2008 va fi vizibila la Ierusalim in data de 22 martie, evident dupa ce apune soarele!

info. suplimentare pe http://ro.wikipedia.org/wiki/Calendarul_ebraic


5 comentarii:

  1. DE UNDE-AI SCOS TAMPENIA ASTA? SIGUR ESTI CRESTINA? nu prea se vede... Marius ( Maramures)

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc de comentariu Marius.
    Sunt crestina, si inca una bine informata! Din pacate, daca are cineva curaj sa fie altfel,sau sa afirme altceva decat clerul crestinatatii este imediat ostracizat.Te sfatuiesc sa citesti Biblia, si ai sa vezi cele afirmate cu alti ochi!Si daca tot vorbim de Biblie, iti recomand un verset potrivit: ioan 13:35

    RăspundețiȘtergere
  3. Ba fato, stai mai bine la cratita, ca de scris nu te pricepi decat sa bati campii... Lasa pe altii sa scrie chesti de genu asta!tot Marius

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai ma gandesc ca si la cratita esti mai bun ca mine...
    mai bine ocoleste tu frumos blogul meu daca tot nu-ti place ! ok? spor la gatit!

    RăspundețiȘtergere
  5. mie-mi place blogu' tau!
    religia adevarata e in inimà.
    cràciun fericit!
    nicu

    RăspundețiȘtergere

Scrisul nu doar comunica idei. Le genereaza...